Wat is een E-chopper?

Basisfeiten over de E-chopper

Een E-chopper is een elektrisch aangedreven bromfiets bedoeld voor één passagier. In het verkeer valt een E-chopper onder de snorfietsen. De choppers hebben een actieradius van 55 kilometer en ze rijden maximaal 25 km/u! De voertuigen zijn in principe bedoeld voor één persoon, maar kinderen kunnen wel stukken achterop. Er zijn echter geen kinderzitjes bevestigd op de choppers. 

Doordat de choppers elektrisch zijn, produceren ze amper geluid. Men kan dus in alle rust genieten van de natuur en van het gezelschap. 

De minimumleeftijd om op een chopper te mogen rijden is 16 jaar. Daarnaast is een auto- of bromfiets rijbewijs verplicht.

Qua exterieur is de E-chopper makkelijk te onderscheiden van andere snor- en bromfietsen. Het is namelijk een echte lowrider, dit zorgt voor een stoere uitstraling. Het uiterlijk van de choppers lijkt op dat van authentieke Amerikaanse motorfietsen. 

 

Voordelen van de E-chopper

Het uiterlijk is niet het enige bijzondere aan de E-chopper; ze werken namelijk volledig op elektriciteit. Dit is ten opzichte van de gebruikelijke snor- en bromfietsen een stuk beter voor het milieu, aangezien ze hierdoor geen uitlaatgassen uitstoten. Gassen zoals koolstofdioxide en stikstofdioxide zijn ontzettend schadelijk voor het klimaat. Zo draagt koolstofdioxide bij aan het versterkt broeikaseffect en kan stikstofdioxide de biodiversiteit en natuurlijke begroeiing van gebieden erg negatief beïnvloeden. Omdat de E-chopper anders in elkaar zit dan de meeste motorvoertuigen in hedendaags Nederland dragen deze gelukkig niet op die manier bij aan de opwarming van de aarde. 

De choppers hebben namelijk een 20 Ah lithium ion batterij die opgeladen wordt met elektriciteit, waardoor ze echt volledig elektrisch zijn.De opladers hebben zelfs een geïntegreerd koelingssysteem.  

Naast de milieuvoordelen hebben de choppers natuurlijk nog een aantal andere voordelen. Zo zijn er extra ‘features’ zoals de cruise control knop en de telefoonhouder, en hebben ze een stuur- en accuslot. Ook hebben ze een digitale display, waardoor alles goed in de gaten te houden is.